

Vlierbloesemsiroop
De gewone vlier bloeit tussen mei en juli met schermen van kleine witte bloemetjes die heerlijk ruiken en van die witte bloemetjes kun je goed siroop maken.
Ingrediënten:
+/- 25 vlierbloesemschermen
1 citroen in plakjes
800 tot 100 gram suiker
Bereidingswijze:
Doe de vlierbloesem in een grote bak of pan en zet de bloesem net onder water. Laat dit ongeveer 24 uur staan.
Zeef het mengsel eerst door een fijne zeef en daarna door een kaasdoek.
Vang het vocht op en gooi de bloemen weg.
Meet af hoeveel vocht je dan overhoudt.
Per liter vocht, weeg je 800 tot 100 gram suiker af (ligt er aan hoe zoet je hem wilt).
Doe het vocht met de suiker in en de citroen in een pan en breng dit rustig aan de kook.
Laat dit pruttelen tot alle suiker is opgelost.
Verwijder de citroen en en giet de siroop in een schone weckfles.
Bewaar de siroop op een droge en koele plek. Na openen bewaren in de koelkast.
Belangrijk!
Pluk de bloesem in de ochtend en als het droog is, dan heeft de bloesem het meeste aroma. Er ligt dan een laagje geel poeder op de bloesem, dat een zoete, fruitige smaak en geur geeft.
De vlierbloesem dus niet wassen, want dan verlies je deze smaak.
